Yes! Nu begint dan eindelijk de échte fun. Want het speeddaten, oftewel bezichtigen, kan eindelijk starten! Je ontmoet mogelijk al gauw je toekomstige thuis! Maar wie zal het zijn? Met welke nieuwe woning wil je (een groot deel van) de rest van je leven delen?
Als het goed is zetten de e-books ‘Droomhuis: 101 gouden aankooptips’ en ‘Vind het droomhuis dat bij je past’ je eerder al flink aan het werk. Zo dacht je bijvoorbeeld na over de ideale woonafstand tot je schoonmoeder. Maar ook liet je je van je creatiefste kant zien met je moodboard.
Maar één uitkomst staat sowieso vast: dankzij deze gratis e-books selecteerde jij nu enkele koopwoningen die écht bij jou passen.
En dat is natuurlijk niet alles: ook weet je nu dat het omgaan met makelaars een vak apart is. Soms is het oppassen geblazen dat je niet in hun trucjes trapt. Hopelijk doen appeltaarten je inmiddels ook niets meer*. Dus het is belangrijk dat je precies weet wat je beter wel of niet kunt doen.
Huh, appeltaarten? Jazeker. Mocht je niet weten waar ik het over heb, download dan zeker ‘Droomhuis: 101 gouden aankooptips’. Appeltaarten behoren serieus tot één van de makelaarstrucjes. Raar maar waar.
Om die reden schreef ik het e-book ‘Bezichtig je droomhuis als een pro’. In dit e-book vind je echt álle tips en tricks voor bij het bezichtigen. Tot in de puntjes beschrijf ik waar je exact op moet letten; hoe je je het beste kunt gedragen tegenover de makelaar; vertaal ik hun geheime codetaal voor je; én deel ik andere insiders-geheimen uit de makelaarswereld. Jij spreekt straks vloeiend ‘makelaars’!
In deze blog geef ik je gratis een selectie van de tips hieruit. Wil je liever gewoon álles weten? Download het e-book dan meteen hier. Een nieuwe woning kopen is toch niet iets wat je zomaar doet!
1. De bezichtiging voorbereiden van de koopwoningen
Als je iemand voor het eerst date, dan vraag je vast niet meteen:
– hoeveel kinderen diegene wil later;
– wanneer je zijn/haar vrienden kunt ontmoeten;
– en met welke papa-mama-issues diegene eventueel nog kampt.
Bij het bezichtigen van een koophuis is dat eigenlijk hetzelfde. Je gaat niet direct volledig de diepte in. Je kijkt eerst welke eerste indruk het op jou maakt. En als dat gevoel goed is, dan beslis je pas of je er meer van wilt weten. Toch moet die eerste indruk wel op de juiste feiten gebaseerd zijn. Want laten we eerlijk zijn: Een makelaar doet er natuurlijk alles aan om jou een goed gevoel te geven. Bereid je je daarom goed voor. Hieronder volgen een paar concrete tips.
De wishlist: hoe ziet jullie nieuwe woning eruit?
Jij (en je eventuele partner) vulden de Woonwensen checklist in. En zo kwamen jullie uit tot één gezamenlijke wishlist. Nog even een extra check daarbij: heb je bij het invullen daarvan rekening gehouden met de toekomst? Zijn je woonwensen over 5 jaar hoogstwaarschijnlijk nog steeds hetzelfde? En bovendien: hoe flexibel ben je in je woonwensen?
Ga nog een keer goed na wat je echte needs zijn en welke de wants (voor meer uitleg daarover zie het gratis e-book Vind je droomhuis dat bij je past). Mensen met realistische woonwensen vinden namelijk sneller een huis waar ze tevreden mee zijn. 5 hectare grond met alpaca’s is bijvoorbeeld supergeinig. Maar wil je van alpaca-wandelingen echt een serieuze business maken? Huur dan bijvoorbeeld ergens een stukje grond daarvoor.
Oftewel: zet de alternatieven voor de wants goed op een rij! Dat maakt de zoektocht naar het beste huis echt veel makkelijker.
Filter je droomhuis er snel uit
Herinner je het moment nog dat je verliefd werd op je (ex-)partner? Wachtte je vervolgens een jaar om je interesse in hem/haar te laten blijken? Vast niet. Je moest juist snel handelen, voordat iemand anders je prins(es) zou wegkapen.
Je raadt ‘m waarschijnlijk al: bij een huizenjacht is dat net zo. Maar je hebt natuurlijk wel meer te doen dan de hele dag naar huizensites gluren. Stel daarom een alert in met je woonwensen en budget. Als er iets moois voorbij komt, dan ben jij de eerste die het weet.
Vinden van je nieuwe woning: via makelaar of particulier?
Als je een huis via de makelaar zoekt, dan leggen ze de nieuwe koopwoningen eerst aan jou voor. Pas daarna komen deze huizen ook online. Maar particulieren daarentegen, proberen hun huis eerst zelf te verkopen. En die huizen zie je dus niet tussen het aanbod van de makelaar. Dus: via wie ga je zoeken? En hoe pak je dat aan? Maak een plan voor jezelf.
Makelaarstrucje 1
En dan kom je een nieuw huis tegen dat je graag wilt bekijken. Sommige verkopers organiseren alleen maar een groepsbezichtiging op een vaste datum en tijdstip. Maar dit is een trucje! Hierdoor lijkt het alsof er heel veel belangstelling is voor het koophuis. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Laat je daarom niet opjagen!
Makelaarstrucje 2
Wanneer kun je het huis het beste bezichtigen? En waarom is dat? Het antwoord hierop vind je in het e-book Bezichtig je droomhuis als een pro.
2. Hoe selecteer je de beste koopwoningen?
Alleen maar goed rondneuzen in de woning is onvoldoende voor de juiste koopbeslissing. Om er zeker van te zijn dat je je droomhuis selecteert, komen er meer dingen bij kijken.
Een veelgemaakte denkfout
Popquiz! Weet jij de goede antwoorden op de volgende vragen?
1- Wat is het verschil tussen een makelaar en een verkoopmakelaar?
2- Wat is het verschil tussen de verkoper en de verkoopmakelaar?
Huh, zitten daar verschillen in? Jep, en daar zit dus de meest gemaakte denkfout in. Veel mensen denken dat de verkoopmakelaar ook hun eigen makelaar is. Maar dat is dus niet zo! En die denkfout is natuurlijk superhandig voor verkoopmakelaars. Ze winnen je vertrouwen en kunnen je dan alles wijsmaken als ze dat willen.
Maar hoe zit het dan wel? Zo:
De verkoper is degene die het huis verkoopt. En de verkoopmakelaar is de makelaar van de verkoper. Die doet er dus alles aan om de verkoper happy te maken. Dus ze proberen een zo hoog mogelijke prijs voor het huis te krijgen bijvoorbeeld. Maar dit is dus niet jouw makelaar! Jouw makelaar is weer iemand anders. Hou dit verschil goed in de gaten, zodat je de verkoopmakelaar niet al teveel vertrouwt. De redenen hiervoor lees je hieronder.
Zo betrouwbaar zijn makelaars
Wist je dat:
- Een verkoopmakelaar meestal alleen maar antwoord geeft op de vragen die jij stelt? Dus lijkt de bijkeuken van je nieuwe huis opeens op een champignonkwekerij? Tja, dan had je maar moeten vragen naar die duidelijke schimmelplekken daar op het plafond.
- Het aantal vierkante meters in werkelijkheid vaak minder is dan opgegeven? Ach ja, het meetlint was kapot, dus moest hij wel even een schatting maken hè.
- Wil je meer van zulke wist-je-datjes? Download dan het e-book Bezichtig je droomhuis als een pro.
Check, check, check!
In het e-book Bezichtig je droomhuis als een pro vind je 2 handige lijstjes om mee te nemen naar de bezichtiging:
- Een handige Bezichtigingsplanner. Dan houd je goed overzicht van al je bezichtigingen en kun je ze makkelijk met elkaar vergelijken.
- De checklist ‘Bezichtigingsverslag’. Met het doorlopen en invullen van deze punten verzamel je de juiste informatie over het huis.
3. Do’s en don’ts bij het bezichtigen van de koopwoningen: oefen je pokerface
Makelaars leren tijdens hun opleiding dus huizen verkopen. Een belangrijk onderdeel daarvan is koopsignalen herkennen. Hoe zet je als koper dan je beste pokerface op?
Een lesje in koopsignalen
Het college Koopsignalen van de makelaarsschool geef ik jou nu gratis. Tenminste, ik licht nu een paar belangrijke koopsignalen toe, omdat het er aardig wat zijn.
Veel koopsignalen lijken grappig genoeg sterk op het daten met een persoon. Dat komt omdat mensen bepaalde (lichaams)signalen uiten als ze iets (of dus iemand) willen hebben.
Let er goed op dat je het volgende niet doet tijdens een bezichtiging!
- Veel glimlachen. Je vindt het koophuis dus leuk. En mensen die veel glimlachen tijdens een gesprek, vinden een goede sfeer met de ander belangrijk. Ja, daar gaat de makelaar natuurlijk gretig op in. Hij/zij wordt bij toverslag jouw beste amigo. En doet er alles aan je nóg enthousiaster te maken over het huis.
- Je strijkt met je hand over het aanrecht of iets anders. Iets wat je mooi vindt, wil je graag aanraken. Sowieso vindt een groot deel van de consumenten het prettig om een product aan te kunnen raken/te kunnen voelen. Verkopers maken hier gebruik van en duwen je van alles in handen. De makelaar laat je dan nog even die ene natuurstenen muur voelen. Je voelt de zware kwaliteit van die muur, nietwaar?
- Je vraagt details over de isolatie of verbouwingsmogelijkheden. Iemand die over de toekomst van het nieuwe huis praat, ziet zichzelf er dus al in wonen. De makelaar zal je droomtoekomst versterken en je fantastische verbouwmogelijkheden laten visualiseren: ‘Wat dacht je van elke ochtend heerlijk ontbijten in het zonnetje? En dat, zelfs in de winter? Hier kun je een prachtige serre bouwen toch?’
In het e-book Bezichtig je droomhuis als een pro vind je nog 12 andere koopsignalen voor het oefenen van je pokerface. De makelaar krijgt het moeilijk met jou! En gelukkig maar.
Ach vooruit, ik gooi er toch nog een paar do’s achteraan:
- Kijk overal waar je wil! Speel Sherlock Holmes en zoek naar alle geheimen van het koophuis. Zit een deurtje op slot? Vraag de makelaar deze open te maken. Wil je even muizen tellen in de kruipruimte? Doen!
- Nog een keer kijken. Na 1 keer kijken weet je niet genoeg. Je onthoudt niet meteen alles. Ook al heb je de Checklist huis bezichtigen als een pro consequent ingevuld. Je trouwt toch ook niet meteen met een persoon na 1 keer ontmoeten?
4. Trucjes van de makelaar herkennen
Simsalabim! Wat is de overeenkomst tussen een makelaar en een goochelaar? Ze hebben allebei een trukendoos. Maar waar de goochelaar een konijn uit zijn hoge hoed tovert, gebruikt de makelaar andere trucs. Hier komen er een paar:
- Na flink wat onderhandelen, weet je aardig wat van de prijs af te krijgen. ‘Yes!’ denk je, ‘ik ben een supergoede onderhandelaar!’ Helaas, waarschijnlijk lacht de makelaar juist het hardst. Vaak is de vraagprijs onrealistisch hoog. Als je als koper er dan wat euro’s vanaf weet te snoepen, dan denk je dat je goed onderhandelde. In werkelijkheid betaal je dan waarschijnlijk nog steeds veel te veel…
- Aansluitend op het vorige punt: de makelaar heeft een goedgetrainde pokerface. Het zal niet de eerste keer zijn dat die bluft met: “de prijs kan écht niet omlaag helaas”. Met name als deze merkt dat je het huis graag wilt. Daardoor betaal jij misschien veel meer voor de nieuwe woning dan dat het waard is.
- Je komt binnen en denkt: ‘wauw, wat veel ruimte!’ Maar het is inderdaad de bedoeling dat je dat denkt. De verhuiswagen staat waarschijnlijk op de hoek met alle meubilair. Door zo min mogelijk meubels in het koophuis te zetten, lijkt de ruimte een stuk groter dan in werkelijkheid.
5. Spreek vloeiend ‘makelaars’
Heb je wel eens een gedicht gelezen dat heel mooi klonk? Maar als je er dieper over nadacht, je eigenlijk geen flauw idee had waar het over ging? Nou, ik zal je wat vertellen: behalve goede goochelaars, zijn makelaars ook nog eens geweldige dichters. Ja, ze zijn van alle markten thuis.
Hier een voorbeeld van zo’n makelaarsgedicht:
‘Het betreft een unieke maisonnette met een zeer bijzondere architectuur. In een zeer centraal gelegen wijk, nabij uitvalswegen en openbaar vervoer’.
Dat klinkt als een prachtig droomhuis, toch?
Nu pakken we het makelaarswoordenboek er even bij. De vertaling van bovenstaand gedicht is dit:
‘Het gaat om een flatje ergens op de 9e verdieping, zonder lift. De indeling is zó vreemd, dat ik geen idee heb hoe je het normaal in zou kunnen richten. Het ligt verder ergens aan de rand van de stad, met een goede navigator vind je het misschien. Oh ja, neem ook je oordoppen mee, want het is een takkeherrie daar’.
Ja, bijzonder is het zeker. Maar of het je droomhuis is, is een tweede.
Het makelaarswoordenboek
In het e-book vind je uiteraard een hele woordenlijst met wat makelaars zeggen en wat het betekent. Hieronder licht ik alvast een tipje van de sluier:
- In originele staat = Achterstallig onderhoud
- Charmante woning = Oud en lelijk huis
- Populaire buurt = Slechte buurt
- Vriendelijke buurt = Buren houden elkaar in de gaten
- Leuk renovatieproject = Huis staat op instorten
Dat je het maar even weet…
6. Na de bezichtiging van de koopwoningen
Goed, je hebt je diploma makelaarstaal gehaald, enkele koopwoningen bekeken en de checklists ingevuld. Nu is het tijd om alles op een rijtje te zetten.
Beantwoord per huis de volgende vragen:
- Voldoet de nieuwe woning aan al je wensen?
- Staat de indeling je aan of moet je verbouwen om het naar wens te maken?
- Is de lichtinval goed?
- Hoe ligt de woning en de tuin t.o.v. de zon?
- Heb je privacy in de tuin?
- Moet je nog een keer gaan bezichtigen?
- Moeten er experts worden ingeschakeld?
Oei, dat zijn best pittige vragen. Maar wel heel belangrijke. Je wilt niet achteraf op allerlei problemen stuiten.
Als bovenstaande vragen in kaart zijn gebracht, dan ga je door naar de volgende vraag: wat zijn de min- en pluspunten van elk koophuis?
Meer garantie voor een goede koop met een HouseMentor
Bovenstaande vragen goed beantwoorden kost veel tijd en aandacht. Een tip is om daar een HouseMentor voor in te schakelen. Dat is een huizenexpert die al die vragen voor jou beantwoordt. Dat scheelt jou aanzienlijk veel tijd en gedoe!
Bovendien is een HouseMentor volledig objectief. En dat is vooral fijn als je zelf misschien verliefd bent geworden op een specifiek huis. Door een roze bril wil je sommige gebreken liever niet zien. Een HouseMentor behoedt je ervoor dat je een grote fout maakt!
Jouw voorsprong met ‘Bezichtig je droomhuis als een pro’ in je bezit
Nu kreeg je met deze blog een sneak preview van het 3e e-book ‘Bezichtig je droomhuis als een pro’.
Maar weet je wat het allerbeste is van het e-book? Je hoeft bij de eerste bezichtiging nog geen bouwkundig expert mee te nemen: aan dit e-book heb je nu eerst genoeg! Jij bent hierdoor ervan verzekerd dat je de beste woningkeuze maakt.
Dus wil je alles weten over hoe makelaars te werk gaan? Welke taal zij spreken? Welke trucjes ze uit hun hoge hoed halen? Download dan ook Bezichtig je droomhuis als een pro en weet zeker dat je straks het beste droomhuis koopt!