Checklist huis bezichtigen als een pro: waar moet je op letten?

Checklist huis bezichtigen als een pro: waar moet je op letten?

Als je een huis bezichtigt, dan vorm je er al snel een mening over. Binnen enkele minuten zie jij jezelf bijvoorbeeld al samen met je 5 katten daar wonen. Of de twijfel slaat juist toe vanwege de hopeloos ouderwetse inrichting. Of misschien doet de woning je sterk denken aan het fijne huis waarin je opgroeide?

Hoe dan ook: zo’n bezichtiging doet meer met je dan je zou denken. Je houdt het hoofd koel of deze slaat misschien juist op hol. Een heleboel emoties en gedachten schieten meteen omhoog. En die geven jou allemaal een bepaald gevoel bij een huis.

Maar: dit bepaalde gevoel kan juist ook een slechte raadgever zijn. Deze eerste indruk mag absoluut niet leidend zijn voor je uiteindelijke koopbeslissing! Je loopt dan veel risico voor het verkeerde huis te kiezen.

En om dat te voorkomen, heb ik een oplossing bedacht: de ‘Checklist huis bezichtigen als een pro’.

Hiermee loop je allerlei feiten na van het huis. En dan zul je opeens merken dat sommige dingen je waarschijnlijk niet eens opgevallen waren zonder deze checklist. Na het invullen ervan weet je dan ook meteen welke extra kosten het huis met zich meebrengt. En daardoor is je onderhandelingspositie ook direct een stuk sterker.

In deze blog geef ik je wederom een gratis selectie van de tips en punten uit de checklist. Wil je liever gewoon álles kunnen checken? Download de checklist dan meteen hier. Zo heb je meer garantie voor een juiste keuze!

1.  Checklist Huis bezichtigen als een pro

checklist-huis-bezichtigen

Checklist bij je? Pen ook? Camera of opgeladen telefoon mee voor de foto’s? Ja? Mooi! Check dan je pokerface nog even snel in de spiegel… and go!

Het mogelijke droomhuis

checklist-huis-bezichtigen

Met het e-book Bezichtig je droomhuis als een pro’ en de checklist Huis bezichtigen als een pro’ hoef je bij het eerste bezoek geen huisexpert mee te nemen. Aan deze e-book en checklist heb je eerst voldoende! Dat scheelt. Mocht je een huis nomineren als potentieel droomhuis, neem dan alsnog een House Mentor mee. Deze vertelt je dan binnen no time de objectieve staat van het huis.

Verstand versus gevoel

Belangrijk is ook om jezelf te checken. En dan wel op je verstand en je gevoel. Soms loop je een woning binnen en denk je alleen maar ‘wauw, wauw, wauw!’ Je zweeft door het huis en wil ‘m gewoon hebben, hebben, hebben! En ach, dat ene kleine scheurtje in het plafond fiksen we later wel. En ach, we wilden eigenlijk 3 slaapkamers, maar met 2 worden we ook vast wel gelukkig. En dat de…

STOP! Nee, dat gaan we dus niet doen. Je gevoel zegt misschien wel ‘JA’, maar als je de feiten van het huis vergelijkt met je woonwensenlijstje (dat je eerder invulde), dan weet je heel goed dat jouw verstand dit huis vreselijk vindt. Jullie wilden een nieuwbouwwoning met 3 slaapkamers. En zo waren er nog een aantal dingen die jullie nauwkeurig afwogen of ze needs of wants* waren.

Dus check: in hoeverre zegt je gevoel ja en je verstand nee?

checklist-huisbezichtiging

Het belangrijke onderscheid tussen needs en wants bij koopwoningen leer je in het e-book Bezichtig je droomhuis als een pro’.

De buurt van het koophuis

De locatie van een woning bepaalt grotendeels de waarde ervan. In huizenland roepen wij dan ook continu: ‘locatie, locatie, locatie!’ als meest voorkomende slogan. Maar voor jou heeft de locatie ook nog een andere, belangrijk waarde: je levenskwaliteit. Jazeker. Want locatie bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt. Weet of de buurt geschikt is voor jou!

Check daarvoor alle zichtbare feiten over de buurt. Dat kun je letterlijk doen door gewoon eens lekker een rondje te gaan fietsen!

Zweetbandjes om? Aantekeningenboekje mee? Fietsen maar! Tijdens je tochtje kun je bijvoorbeeld letten op de volgende dingen:

  • Hoe zit het met de privacy van je misschien-nieuwe-huis? Is er een goede omheining aanwezig? Of kijken de buren van de flat erachter recht je badkamer in?
  • Hoeveel scholen zijn er? En kinderopvangcentra?
  • Mocht je geen kids hebben of willen: welke voorzieningen zie je voor jezelf? Denk aan een sportschool, bioscoop, theater, kledingswinkels, noem het maar.
  • Hoe is het met de verkeersdrukte gesteld? Ben je na 15 minuten pas 1 kilometer verder of tour je luidzingend rond, omdat er toch niemand is die je hoort?

 

huis-bezichtiging-checklist-myhoho


Tip van onze House Mentor

Toen je luidzingend rondtourde, was het zondag. Maar dat betekent niet dat je dat op maandag ook kan doen. Met andere woorden: op zondag was er dan geen kip te bekennen, maar misschien lijkt diezelfde plek op maandag opeens wel een race circuit. Want wat als er afgelopen zaterdag een knallend buurtfeest was georganiseerd, waardoor iedereen op zondag gewoon nog met een kater in bed lag? Tja, weet jij veel. Bekijk het huis dus op verschillende dagen en tijdstippen. Alleen dán krijg je er een realistisch beeld van!

Check behalve de buurt, natuurlijk ook de locatie van je misschien-nieuwe-huis zélf. Waar kun je je auto parkeren? In de straat of heb je een eigen parkeerplek? En hoe zit het met de waterafvoer? Niet dat je straks na een flinke regenbui zomaar een privé-zwembad erbij hebt.

Check it out!

pro-checklist-huis-bezichtigen

Bovenstaande en andere punten, vind je uiteraard terug in de ‘Checklist huis bezichtigen als een pro’. Bovendien vertelt de checklist je ook welke documenten en attesten je moet opvragen. Bijvoorbeeld het Postinterventiedossier, de Bodemattest OVAM, en nog 5 andere documenten. Zijn die er?

Bovendien stel je ook een aantal juridische vragen tijdens de bezichtiging. Deze staan keurig op een rij in de checklist, zodat je ze per huis makkelijk afvinkt.

De woning van buiten

Met de checklist bekijk je zelf de staat van de woning aan de buitenkant. Dat zijn feiten die gaan over de fundering van het huis (zoals de vraag of het een plaat-, strook- of paalfundering heeft?), het woningtype en het bouwwerk (zoals van welk materiaal de ramen zijn, hoe het metselwerk is en uit welke bouwperiode het huis komt).

Mocht dit in jouw ogen allemaal oké zijn, dan neem je bij een later bezoek een House Mentor mee. Die beoordeelt dan echt grondig de staat van onderhoud. Vervolgens adviseert deze je over de waarde en aankooptechniek. Maar ook informeert hij/zij je over de juridische en bouwkundige voor- en nadelen van de woning.

De woning van binnen

Mooi hoor, die natuurstenen muur. En oh ja, zo’n gigantische muurschildering heb je nou altijd al willen hebben! Dat kan wel zo zijn, maar laat je niet afleiden van de woningfeiten die er écht aan toe doen. De binnenkant van de woning ga je daarom ook grondig inspecteren. Pak je vergrootglas er maar bij!

Waar let je bijvoorbeeld op?

  • Gebreken: doen sommigen plafonds je denken aan een champignonkwekerij? Valt het raam na 1 keer blazen eruit? Hoor je de liefdesgeluiden van de buren door de muur heen?
  • Elektriciteit: Gaat de meterteller wel erg hard? Misschien dan toch even checken of de buren jouw stroom aftappen voor een andere groentekwekerij?
  • Veiligheid: Asbest is niet best, en een goed beveiligd huis houdt in: meer dan de tanden van je chihuahua.

Let op: bovenstaande punten zijn slechts enkele voorbeelden uit de checklist.

De indeling van het koophuis

De algemene woningfeiten staan genoteerd. En nu bekijk je ook de indeling van de koopwoning. Ben je een trotse bezitter van 200 paar schoenen? Kijk dan waar je die kunt uitstallen. Heb je een uit de hand gelopen mokkenverzameling? Meet dan hoe groot de keuken is. Of waar zitten de steunmuren? Want misschien kun je de keuken uitbouwen, om ruimte te maken voor jouw mokkenverzameling.

Oftewel: check elke kamer en vraag jezelf af of die naar jouw smaak is. En of er dus genoeg ruimte is. Signaleer daarbij ook de eventuele onderdelen die herstel nodig hebben.

In de checklist vind je voor dit onderdeel 2 pagina’s vol lijstjes die je moet nalopen. Uiteraard ben ik ook niet vergeten hoe creatief jouw moodboard was. Daarom is er ook ruimte waar je de ruimte-indeling lekker mag schetsen!

Fotoooooowwww

Eén ding echt niet vergeten… en dat is foto’s maken! Tenminste, als dat mag van de verkoper. Niet iedereen geeft er toestemming voor, helaas. Maar als het mag: click away! Dan weet je na 5 bezichtigingen tenminste nog welk huis die inloopkast voor je 200 paar schoenen had.

2.  Alle vragen die je aan de verkoper van het koophuis moet stellen

bezichtigen-als-een-pro-checklist

Dankzij het e-book ‘Bezichtig je droomhuis als een pro’ spreek jij nu vloeiend makelaars. Maar nu gaan we een stapje verder: welke vragen moet je absoluut stellen aan de verkoper/verkoopmakelaar? Dit zijn in totaal 10 hele belangrijke vragen. Hieronder geef ik er alvast een paar weg.

En onthoud: Wat de makelaar kan, kan jij nu ook hè. Dus pak die appeltaart uit je tas en gedraag je über-sociaal. Snijd een puntje aan, deel het uit aan de verkoopmakelaar, leun quasi-nonchalant op het aanrecht, en vraag:

● Hoe lang heeft de verkoper in dit huis gewoond?

‘Amigo, vertel eens wat over de verkoper van dit huis. [……] Speelde die trompet bij de plaatselijke fanfare ja? Och wat leuk, mijn oma is ook drummer bij een orkest. Maar dan woonde de verkoper hier vast wel lang zeker? Als trompettist ben je natuurlijk onmisbaar bij zo’n club. [……] Wat zeg je, hij woonde hier maar 6 maanden? Oh waarom dat dan? [……] Hij wordt dirigent op Texel? Hmm… oké. En de bewoners daarvoor dan, hoe lang woonden die hier? [……] Oh echt, 1 jaar? Waren zij ook muzikanten soms?’

En zó kan het zomaar zijn dat je ontdekt dat de meeste bewoners er gemiddeld maar 1 jaar woonden. En dat betekent in de meeste gevallen dat het huis behoorlijke problemen heeft. Problemen waarvan de bewoners tot nu toe het niet waard vonden om ze op te lossen. De beste oplossing was blijkbaar om zo snel mogelijk weer te verhuizen. En jij wilt natuurlijk niet de volgende zijn!

In de checklist ‘Huis bezichtigen als een pro’ vind je dus nog 7 andere vragen. Dan weet je bijvoorbeeld waarom je moet vragen of de verkoper graag spullen wil achterlaten (ter overname). Maar ook lees je dan welke vragen de verkoopmakelaar jou mogelijk stelt.

● Hoe is het om in deze buurt te wonen?

Spreek je de verkoper zelf? Dan is dit natuurlijk een goede vraag aan hem/haar. Durf gewoon op de man af te vragen wat de plus- en minpunten zijn van deze buurt. En denk ook goed na over de antwoorden. Ik bedoel: Stel dat jij een superrustige omgeving zoekt. En de verkoper noemt vervolgens als minpunt: ‘er is hier geen hol te beleven’. Dan is dat voor jou dus juist positief! Oftewel: wat voor de één een minpunt is, is voor jou misschien juist een pluspunt.

Stel je deze vraag aan de verkoopmakelaar? Schrijf dan zijn/haar antwoord op. Want ‘Vriendelijke buurt’ = …. Herinner je je nog wat dat betekende in makelaarstaal? Zo nee, vertaal deze antwoorden dan met de woordenlijst in het e-book ‘Bezichtig je droomhuis als een pro’.

● Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

‘Uhh, wat boeit dat?’ denk je nu misschien. Het gaat er toch om dat JIJ een woning vindt? Wat maakt het dan uit wat de verkoper allemaal doet? Nou, dat zit zo: als de verkoper al een nieuwe woning heeft gevonden, dan wil diegene natuurlijk zo snel mogelijk zijn/haar oude huis kwijt!

En dat heeft meerdere voordelen voor jou:

Ten eerste gaat het onderhandelen dan sneller. Stel dat een verkoper een vrij hoge prijs vraagt. En pas over een jaar wil verhuizen. Tja, dan hapt diegene natuurlijk niet zo snel toe bij een lager bod.

Maarrr… stel dat het orkest op Texel hun nieuwe dirigent zo snel mogelijk nodig heeft. En ze daarom per direct een huis voor hem regelden. Oh en toevallig is hij ook de verkoper van jouw misschien-nieuwe-huis. Tja, dan wijs jij hem er natuurlijk op dat hij Texel snel moet redden van een muzikale ondergang. Waardoor hij natuurlijk geneigd is snel te onderhandelen, zodat hij en zijn trompet gauw naar Texel kunnen verhuizen. Dat versterkt dus mogelijk je onderhandelingspositie.

Ten tweede kun je dan concrete verhuisplannen maken voor jezelf. Vraag dus ook zeker even wanneer de verkoper verhuist naar zijn/haar nieuwe woning. Dat is natuurlijk sowieso belangrijke informatie. Want ook al heeft de verkoper een nieuwe woning gevonden, als dat nieuwbouw is wat voorlopig nog in de steigers staat, dan heb je alsnog weinig aan dat feit. Vraag dus wanneer de verkoper precies zal verhuizen!

huis-bezichtigen-tips-checklist


Het e-book ‘Gebreken opsporen als een pro’

helpt je om geen blunder te begaan en gebreken over het hoofd te zien.

 

3.  Alle vragen die je aan de buren moet stellen

checklist-huis-kopen

Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het spreekwoord. En dat is niet voor niets. Zo kun je bijvoorbeeld buren krijgen die ‘s nachts graag heavy metal draaien. Maar als jij waarde hecht aan je slaap, dan is het de vraag of je er wel zo fijn zult wonen. Maar draai je juist nachtdiensten? Dan vermijd je juist buren met 10 gillende kinderen, omdat je overdag slaapt. Die heavy metal-fans zijn dan waarschijnlijk juist de beste buren die jij je kunt wensen.

Hoe dan ook: je buren hebben grote invloed op hoe fijn jij je voelt in je nieuwe woning. Daarom raad ik je zeker aan wat appeltaart te bewaren, even bij je misschien-nieuwe-buren aan te bellen, en eens gezellig bij ze koffie te drinken om wat vragen te stellen.

Dus: verstop je in de bosjes en kijk of er een buurtbewoner naar buiten komt. Target in zicht? Veeg de modder van je broek, zet een brede glimlach op en bied de misschien-nieuwe-buur een stuk appeltaart aan.

Zo, beste misschien-nieuwe-buur: zou ik je wat vragen mogen stellen over de buurt? Komt ie:

● Hoe zou je de buurt omschrijven én hoe is het om hier te wonen?

Hoppa! Dit is de vraag die je echt als eerste zou moeten stellen, wist je dat? De reden daarvoor? Mensen vertellen vaak het eerste wat ze te binnen schiet. En over het algemeen zijn dat de buurtdingen waarvan ze het meest houden of die ze juist het meest haten. En dat opent deuren! Waar je van houdt, of wat je erg haat, daar kun je natuurlijk uren over vertellen. Dus vraag zeker door als je misschien-nieuwe-buur je iets vertelt. De vastgoedmakelaar gaat dat namelijk echt niet doen!

Let op! Onthul niet welk huis je overweegt te kopen. Waarom dat zo belangrijk is, lees je in de checklist ‘Huis bezichtigen als een pro’. 

● Hoe gaan de buren met elkaar om?

Hoop je op 4 barbecues elke zomer, regelmatige karaoke-avonden en dat elke straat een eigen hardloopgroep heeft? Of vind je een gezamenlijke whatsapp-groep al too much? Via je misschien-nieuwe-buur weet je gauw genoeg in wat voor buurt je dan belandt. Naast de algemene vraag hoe de buren met elkaar omgaan, kun je dus ook specifieke vragen stellen over buurtfeesten, socialisatie en clubs.

In de checklist vind je de 5 andere vragen die je je misschien-nieuwe-buur zeker moet stellen! Reserveer voor je bezichtiging ook tijd voor deze gesprekjes!

 

woning-bezichtigen-handige-checklist

 

Zo, dit was de sneak-preview van de Checklist huis bezichtigen als een pro’. Zoals je vast al merkte, vraagt een huis bezichtigen om een grondige inspectie. Je wilt toch niet het risico lopen dat je droomhuis achteraf een bouwval blijkt? Met de checklist ben je ervan verzekerd dat je alles onthoudt en ziet van het koophuis. Neem ‘m dus altijd mee tijdens een bezichtiging! Download ‘m snel hier.

Over de schrijver
Al jaren help ik jonge huizenkopers hun droomhuis kopen. En daarbij streven naar hét ultieme thuisgevoel. Dat is het principe van My House, My Home (MyHoHo). Daar teken ik als ervaren stedenbouwkundige architect voor!
Reactie plaatsen