Wil je een huis kopen? Gouden tips die je nog niet (allemaal) kende
14 januari 2020 

Wil je een huis kopen? Gouden tips die je nog niet (allemaal) kende

Yes, het is dan eindelijk zo ver: jij gaat binnenkort je droomhuis kopen! Zoals je vast al merkte -of snel gaat merken-, komt daar behoorlijk wat bij kijken. Sterker nog: een klein foutje kan je zo duizenden tot tienduizenden euro’s meer kosten. En dat wil je natuurlijk niet.

In deze blog vind je daarom een aantal handige tips bij het kopen van je droomhuis. Zo wordt de zoektocht een fiesta in plaats van een mogelijk fiasco!

Heb je zoiets van: ik wil echt álle ins en outs weten, zodat ik gegarandeerd de beste woning koop – download dan nu meteen het tijdelijk gratis eBook Droomhuis: 101 gouden aankooptips’

Inhoudsopgave

  1. Een huis kopen: tips voor de voorbereiding
  2. Woningen bezichtigen
  3. Bouwkundig expert inschakelen
  4. Bieden en onderhandelen
  5. Naar de notaris
  6. Welkom thuis

1. Een huis kopen: tips voor de voorbereiding

 

Je hebt besloten dat je een huis wilt kopen. Gefeliciteerd! Maar zoals met alles, geldt ook hier: een goed begin is het halve werk. Dus hoe pak je zo’n zoektocht nou goed aan? Hieronder volgen enkele belangrijke tips.

Ik wens, ik wens…

huis kopen tips


De eerste stap is de volgende vraag: Wat zijn jouw (en jullie) wensen qua woning en omgeving? De keuze uit woningen en omgevingen is immers enorm. En je partner vindt misschien andere dingen belangrijker dan jij. Vul daarom samen de woonwensen checklist in. Dit is een handige checklist waarbij je elkaars antwoorden met elkaar vergelijkt. Zo komen jullie uit op 1 wishlist en kunnen jullie pas echt gericht op zoek gaan!

Klein en groot aanbod

Grote woningaanbieders hebben niet per se alle beschikbare woningen in hun aanbod. Zoek dus niet alleen bij giganten als Immoweb en Funda. Kijk ook zeker bij websites zoals Realo of Immozo. Die hebben misschien juist nét die ene droomwoning.

Zoek in alle hoeken en gaten

Zoek niet alleen naar huizen bij makelaars. Er zijn meer wegen naar Rome. Denk bijvoorbeeld aan je familie en vriendenkring. Die kunnen je dan op de hoogte houden van huizen die te koop komen in hun netwerk. En kijk ook zeker op social media zoals Facebook en Twitter! Heb je enig idee hoeveel huizen daar wel niet voorbij komen? Of doe het oldskool: gooi gewoon een briefje in de bus.

Gratis op de koffie

Meestal is het eerste gesprek met een hypotheekadviseur gratis. En dat is mooi. Waarom? Omdat je dan bij meerdere adviseurs op de koffie kunt gaan. Ga naar onafhankelijke adviseurs (zij onderzoeken alle mogelijkheden), én ga ook naar banken (die vertellen je over hun eigen hypotheken). Zo kun je goed uitzoeken welke hypotheek voor jullie het beste is.

Wist je dat…

Wist je dat het bouwjaar van een woning veel over de woning vertelt? Iedere bouwperiode heeft namelijk zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Weet dus welke bouwkundige problemen veelvoorkomend zijn bij de verschillende bouwperiodes. Kijk je ook naar huizen die vóór 1990 gebouwd zijn? Schakel dan zeker een bouwkundig expert in, zodat je achteraf niet voor (dure) verrassingen komt te staan.

2. Woningen bezichtigen

De woonwensen checklist is ingevuld; half Europa en diens tante weet inmiddels dat je een woning zoekt; je weet welke hypotheekadviseur de lekkerste koffie heeft; én je weet van alles over mogelijke bouwkundige problemen. Goed gedaan! Dan is het nu dan echt tijd om je geselecteerde woningen te bezichtigen…

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Als je een huis wilt kopen, dan is van alle tips dit motto vooral belangrijk: Twee zien meer dan één. Ga daarom nooit alleen bezichtigen en neem altijd iemand mee. Misschien zie jij iets over het hoofd wat de ander juist direct opvalt.

Weet jij het nog?

Wanneer je meerdere woningen bezoekt, vergeet je natuurlijk gauw details. Gebruik daarom het bezichtigingsverslag in het ‘bezichtig je droomhuis als een pro e-book’. Dit is een onmisbare geheugensteun voor elke huizenjager. Bovendien kun je hiermee de verschillende bezichtigingen snel met elkaar vergelijken.

Speel met het huis

Kijk niet alleen met je ogen, maar ook met je handen. Oftewel: probeer alles uit! Spoel het toilet door, draai kranen open, trek keukenkastjes open, open ramen en deuren, en verzin het maar.

En neem bovendien ook een knikker mee! Ja dat lees je goed. Als je een knikker laat rollen, dan kun je namelijk checken of er vloeren zijn die scheef aflopen.

Veelgebruikte trucjes door makelaars

Kijk uit voor de volgende trucjes tijdens je bezichtiging. Trap er niet in!

De radio of tv staat aan

Staat de radio of tv aan? Dan is dat waarschijnlijk om geluidsoverlast te maskeren. Vraag daarom gerust of de radio of tv uit mag. Wat hoor je nu? Een drukke autoweg? 6 gillende kinderen bij de buren? Of blijkt je nieuwe buurvrouw de trotse eigenaar te zijn van een kennel chihuahua’s?

Heerlijke geuren

Wat is er nou heerlijker dan de geur van verse appeltaart of dark roasted koffie…? Nou, wat dacht je van een droomhuis zonder gebreken? De verkoper doet er alles aan om een goede eerste indruk te maken op jou. En een bekend trucje daarvoor zijn heerlijke aroma’s in huis. En ja, meestal die van appeltaart of koffie, omdat dat allerlei positieve associaties bij je opwekt.

Checken hoe graag je het huis wilt kopen. Tips om dit te vermijden!

De verkoper gaat grondig bij je peilen hoe je je voelt over de woning. En als hij/zij merkt dat je het huis heel graag wil, dan speelt de verkoper daar natuurlijk op in. Verkopen is toch immers zijn/haar werk! Oftewel: laat niet teveel merken wat je van het huis vindt, omdat je dan jouw onderhandelingspositie verzwakt. Oefen dus die pokerface en maak de vreugdedansjes alleen in je hoofd (of doe het stiekem wanneer de verkoper niet kijkt).

Jij bent mijn beste vriend(in)

‘Goh wat een aardige makelaar’, zul je vast en zeker denken. En we zijn geneigd iemand eerder te vertrouwen die we aardig vinden. Dus let op! Tuurlijk is de makelaar aardig en heel sociaal vaardig. Hij/zij is immers degene die graag wil dat jij het huis gaat kopen. Dat gaat het beste als je ervoor zorgt dat het klikt met de mogelijke koper. Dus tip hierbij: Blijf altijd kritisch, want het gaat om een belangrijke beslissing!

Geplande werkzaamheden

Wat er nu niet is, kan later alsnog komen. Check daarom of er plannen zijn vanuit de gemeente die invloed hebben op je woonbeleving. Denk hierbij aan het aanleggen van een riolering, nieuwe snelweg in de buurt, kappen van bomen, of wat dan ook. En check ook of de buren een bouwaanvraag hebben lopen.

3. Bouwkundig expert inschakelen

Je wilt dit huis misschien kopen. Dan kun je wel wat tips van een expert gebruiken. Want is dit écht jouw droomwoning of toch niet helemaal? Vaak ziet een expert namelijk dingen die je als leek over het hoofd ziet. Een second opinion is dus zeker een goed idee om je laatste twijfels weg te nemen.

Dubbel check

Ga altijd een tweede keer bezichtigen. En neem dan een bouwkundige HouseMentor mee. Deze scant het huis op zichtbare en verborgen gebreken. Sowieso kan deze je kritische argumenten aanleveren die je onderhandelingspositie versterken.

Herberekening kosten

De HouseMentor kan een herberekening maken van de kosten. Dat is bijvoorbeeld nodig als je aanpassingen aan het huis wilt doen. Of als er toch wat gebreken blijken te zijn.

4. Een huis kopen: tips voor het bieden & onderhandelen

Je hebt zoveel appeltaart gegeten dat die geur je koud laat; op Funda  scrollen was de laatste tijd je grootste hobby; en je HouseMentor heeft je zoveel geld en verborgen leed bespaard, dat je die straks zeker weten een appeltaart opstuurt.

Jaja, uit je bezichtigingsverslag  is namelijk een winnaar gekomen, je hebt je droomhuis gevonden! Hebben, hebben, hebben! Op naar de volgende stap: bieden & onderhandelen.

Weet je het zeker?

Misschien een flauwe vraag, maar toch oh zo belangrijk: weet je het écht zeker dat dit je droomhuis is? Je zou namelijk niet de eerste zijn die gewoon moe is van het zoeken en eindelijk eens een huis wil kopen. Daarom, belangrijke tips: Kijk uit voor dit gevoel. Je woning zal de plek zijn waar je je thuis moet voelen. Doe dus echt alleen maar een bod als je zeker weet dat het huis aan al jouw wensen voldoet.

Schrijven en niet praten

Bellen is makkelijk, maar dan heb je geen enkel bewijs voor gemaakte afspraken. Communiceer dus altijd schriftelijk (liefst per mail) met de verkoper of de vastgoedmakelaar. Dan staat alles zwart op wit.

Speel met cijfertjes

Bied een bedrag dat niet rond is, dus bv. €350.250 in plaats van €350.000. Het bod maakt dan meer kans op acceptatie, omdat het meer opvalt tussen de andere biedingen.

Onderhandel als een pro

Wist je dat je over veel meer dingen kunt onderhandelen dan alleen de vraagprijs? Ook de waarborgsom, overname van roerende goederen en het moment waarop je in de woning kan, zijn onderhandelbaar.

Kadastraal Inkomen is niet de huidige woningwaarde!

Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat het Kadastraal Inkomen de woningwaarde bepaalt. Maar dat klopt niet. Het Kadastraal Inkomen is een indicatie van de waarde van de woning op 1 januari van het voorgaande jaar.

Oké, maar hoeveel is de woning dan nu waard? Het antwoord op die vraag krijg je door een schatting uit te laten voeren óf door een HouseMentor van MyHoHo in te schakelen.

Wil je meer weten over het omgaan met de vastgoedmakelaar? Download dan ook ons eBook Bezichtig je droomhuis als een Pro.

5. Naar de notaris

En dan, na een spannende periode, blijkt je bod geaccepteerd! Yes! Nu komt het allemaal wel heel dichtbij en wordt het allemaal bijna officieel. Het moment is aangebroken om bij de notaris officiële documenten te tekenen. Dit is een belangrijk moment natuurlijk, omdat het gaat om een contract.

We geven je hieronder weer enkele tips, maar dat dekt de lading natuurlijk niet. Download daarom ook zeker het eBook

In het e-book Droomhuis: 101 gouden aankooptips staan daarom nog tientallen andere must-know tips!

 

Nota ris(ico) = Not a ris(k)

Een notaris = een notaris. Uitpuzzelen waar je de goedkoopste notaris kunt vinden is daarom onnodig. De erelonen van notarissen zijn namelijk wettelijk vastgelegd. Je betaalt dus altijd overal dezelfde nota en loopt daarom geen risico teveel geld eraan te verliezen.

Check op addertjes

Laat het koopcontract, voordat je tekent, altijd controleren door iemand met juridische kennis. Zo weet je zeker dat er geen “kleine lettertjes” in staan die voor jou nadelig zijn.

Blijf zakelijk

Is de schimmel op zolder verwijderd zoals afgesproken? Heeft de verkoper die kapotte deur gefixt? Of is er iets anders afgesproken met de verkopende partij? Teken het contract dan niet voordat afspraken daadwerkelijk nagekomen zijn, hoe aardig je de verkoper ook vindt. Blijf zakelijk.

Voorlopig koopcontract = bindend koopcontract

Laat je niet misleiden door de naam ‘voorlopig koopcontract’. Een voorlopig koopcontract is gewoon een bindend koopcontract. Wel kunnen er ontbindende voorwaarden in je koopcontract staan. Bijvoorbeeld dat de koop niet doorgaat als je de financiering niet op tijd rond hebt.

Wil je toch van de koop afzien en heb je geen ontbindende voorwaarden die je daarbij helpen? Dan ben je meestal verplicht 10% van de koopsom te betalen. Oeps!

Houd de notaris aan je zijde

Betaal het voorschot niet rechtstreeks op de rekening van de verkoper, maar aan de notaris. Waarom? Het zal je maar gebeuren dat de verkoper financiële problemen heeft. En dat de koop daardoor plots niet doorgaat. Geloof me, dan wordt het knap lastig je voorschot terug te krijgen!

6. Welkom thuis!

Het contract is getekend, de notaris heeft ook een appeltaart gekregen en nu is je droom dan eindelijk werkelijkheid: je gaat verhuizen! En veel mensen onderschatten verhuizen helaas. Vaak zijn het de kleine dingetjes die je een hoop verhuis-stress schelen! Hieronder een paar verhuistips:

 

Haast je wanneer je tijd hebt, dan heb je tijd wanneer je haast hebt

Begin op tijd met inpakken. En doe dit rustig aan. Gewoon elke dag een paar dozen. Het is ook het perfecte moment om te kijken wat je werkelijk nog wilt houden. Een handige manier is de volgende:

Zet tijdens het opruimen drie dozen neer: weggeven, doneren/kringloop & weggooien. Zo sorteer je meteen de spullen die je niet wilt houden en blijven ze niet rondslingeren.

Zo voorkom je dat je teveel ‘troep’ meezeult naar je nieuwe huis. Marie Kondo zal trots op je zijn!

Geldbesparing

Verhuizen op een weekdag bespaart vaak geld op 2 manieren:

  • Verhuisbedrijven hanteren dan meestal lagere tarieven;
  • je kinderen zitten dan op school en/of BSO, dus hoef je geen opvang te regelen.

Mocht je een verhuisbedrijf inschakelen, vraag dan altijd meerdere offertes op. Ook bespaar je vaak geld als je zelf alles al demonteert en later weer monteert. Je hebt het verhuisbedrijf dan immers minder uren nodig.

Parkeren

Veel mensen vergeten dit: Kijk van tevoren waar je de verhuiswagen mag/kunt parkeren. Sommige gemeentes hebben zelfs speciale verhuisvergunningen hiervoor, zodat je dichtbij de deur mag parkeren. Zoek dit dus van tevoren uit!

Koop nieuwe sloten

Wie bezitten allemaal een sleutel van je nieuwe woning? De boze ex van de vorige bewoner? Een ontslagen werknemer van de makelaar? Of de oma van de verkoper die de appeltaart heeft gebakken? Dat is bijna niet te achterhalen. Zet dus voor de zekerheid nieuwe sloten op de buitendeuren.

Zo, en dan nu:

Relax & enjoy! Alles is uitgepakt en het verhuisstof is gaan liggen. Er rest er nog maar één ding: genieten van jouw droomwoning! Maar: zoals eerder benoemd waren deze tips slechts het tipje van de sluier… in ons eBook Droomhuis- 101 gouden tips vind je nog veel meer onmisbare tips! Download ‘m nu tijdelijk gratis!

 

Over de schrijver
Al jaren help ik jonge huizenkopers hun droomhuis kopen. En daarbij streven naar hét ultieme thuisgevoel. Dat is het principe van My House, My Home (MyHoHo). Daar teken ik als ervaren stedenbouwkundige architect voor!
Isabel
Door

Isabel

op 19 May 2020

Ik vond je gedeelde ervaringen over het bezichtigen van een huis erg vermakelijk omdat ze ook zo herkenbaar waren. We hebben zeer onlangs een mooie woning gevonden na een lang traject van kijken naar huizen. De inrichting die er nog staat bij de bezichtiging ervaar ik als hinderlijk. Ik wil mij een duidelijke voorstelling van het huis kunnen maken met mijn eigen meubelen voor mijn geestesoog.

Reactie plaatsen