Vind je droomhuis dat bij je past

In het eerste e-book van MyHoHo ontdekte je dé 101 gouden aankooptips. Daardoor weet jij nu waar je goed op moet letten tijdens je huizenjacht. In deze blog gaan we dieper in op de eerste stap: het volledig in kaart brengen van jouw woonwensen.

huis-kopen-gouden-tips

Wat vond je van het eerste e-book ‘Droomhuis: 101 gouden aankooptips’?
Nog niet gedownload? Pak dan alsnog je kans en download ‘m snel hier!

De Woonwensen-checklist helpt je bij het vinden van een droomhuis dat bij jou past. In deze ultieme checklist beantwoord je allerlei belangrijke vragen. Vragen waar je niet altijd bij stilstaat, maar die je wel een hoop ellende kunnen besparen. Hiermee voorkom je veelgemaakte fouten bij het zoeken naar je ideale woning.

Dus voordat je verder leest: Download eerst de Woonwensen-checklist hier!

De bedoeling is dat je eventuele partner deze ook invult. Allebei ingevuld? Dan vergelijken jullie de antwoorden met elkaar. Zo komen jullie uit op 1 gezamenlijke wishlist. Hierna kunnen jullie dan gericht zoeken naar hét huis van jullie dromen.

Deze blog helpt je bij het invullen van de Woonwensen-checklist. Ik ga hier wat dieper op de vragen in. Ook kun je dan alvast goed nadenken over wat jouw woonwensen nou eigenlijk zijn.

Heb je de Woonwensen-checklist naast je liggen? Daar gaan we dan!

1.  Over mij: wie ben jij?

huis-kopen-101-tips

Voordat je al je dromen loslaat, beginnen we eerst met de droge feiten. Wie verhuizen er allemaal mee? En verwacht je dat je familie zal groeien?

Dus bijvoorbeeld:

  • Is je huis je eigen mancave of diva palace? Zo ja: denk je over 5 jaar 10 katten erbij te hebben?
  • Koop je het huis samen met je partner? Zo ja: komen er in de toekomst nog rondrennende koters bij?

Hoe het ook zij: het is belangrijk dat je goed nadenkt over de mogelijke extra bewoners later. Hou hen in je achterhoofd bij het invullen van de hele Woonwensen checklist.

Als je bijvoorbeeld een kinderwens hebt, kijk dan naar huizen met minimaal 2 slaapkamers. En bedenk je dan ook: kinderen kosten geld. Dus als je daar geld voor wilt sparen: kiezen voor een gezinswoning lijkt dan verstandiger dan een luxe villa.

Intrekdatum: wanneer gaan we?

Stel dat je volgende maand al wilt verhuizen. Maar je droomhuis blijkt pas over een jaar beschikbaar… Wat doe je dan? Een tijdelijke woonoplossing vinden? Blijven zitten waar je zit? Of zoek je toch liever naar woningen waar je wél direct in kunt? Bedenk dus vooraf wat je wilt!

2.  Mijn omgeving

101-tips-huis-kopen

Je leefomgeving bepaalt grotendeels hoe jij je voelt. Het moet dus écht aansluiten op wie jij bent als persoon. Onderstaande vragen helpen je hier dieper over na te denken.

Mijn gemeente: Durbuy of Antwerpen?

Ben je een stadsmens? Zoek dan geen huis tussen de koeien op het platteland. Ja, ‘lekker die rust’ denk je misschien in eerste instantie. Maar uiteindelijk ervaar je die stilte juist als oorverdovend.

Of heb je zware astma? Je kunt proberen een trend te maken van de Japanse mondkapjes. Maar anders wordt wonen in een drukke stad best een medische uitdaging…

Bedenk dus:

  • wat voor persoon jij bent;
  • wat jij nodig hebt;
  • welke ‘beperkingen’ je eventueel hebt;

en welke soorten omgevingen daarop aansluiten.

De afstand tot alles

Hou je van je schoonmoeder? Het antwoord daarop is een goede indicatie voor de gewenste woonafstand tussen jullie. Maar ook kun je de woon-werk afstand als leidraad nemen. Bedenk je ook hoe graag je in de auto zit. Heb je een hekel aan files? Of gebruik je die tijd juist om je gedachten te ordenen? Of ga je met het OV? Dan is een trein- of busstation in de buurt ook wel zo handig…

De ideale buurt

Ga je hyperventileren zodra je de kleurrijke tuinkaboutercollectie van je buurman ziet? Of geef je hem juist een extra tuinkabouter voor zijn verjaardag?

En betreft verkeer: waardeer je een autovrije buurt zonder fijnstof in de lucht? Of vind je het belangrijker dat je ’s morgens binnen 1 minuut op de snelweg zit?

En mocht je die 10 katten of wat kids nemen: welke voorzieningen moeten er zijn voor hen? Bijvoorbeeld een speeltuin, kinderboerderij, of veel andere katten/kinderen in de buurt.

Dus: hoe ziet jouw ideale buurt eruit?

3.  Mijn comfort

hoe-vind-woning-kopen

Je huis is het fysieke hart van je leven. Het is de plek waar je lacht, huilt, samen met je familie bent, je vrienden uitnodigt, je kinderen ziet opgroeien… Hoe ziet je home-sweet-home er dan uit?

Verhuizen: why oh why?

Om jouw (onbewuste) belangrijkste wooneisen te ontdekken, beantwoord je de volgende vraag: waarom wil je eigenlijk verhuizen? Wat ontbreekt er aan je huidige huis? Of is je huidige huis juist perfect, maar is dat een huurhuis?

Bedenk voor jezelf de top 3 redenen dat je wilt verhuizen. En vertaal die top 3 vervolgens naar concrete woonwensen. Bijvoorbeeld: ‘in mijn huidige woonwijk is er sprake van enorm veel verkeersherrie’. Je woonwens is dan: ‘wonen in een stillere wijk’ en/of ‘wonen in een autovrije wijk’.

Klusje hier, klusje daar

Jullie Handige Harry-niveau bepaalt mede in welke staat het huis moet zijn. Als één van jullie (of beiden) in een handomdraai een inbouwkast erin timmert, dan is een leuk opknappertje de overweging waard. Maar is een lampje indraaien voor jullie beiden stiekem een lastige klus? Doe jezelf dan een lol en kies voor nieuwbouw.

Bouwjaar: Gloednieuw of een beetje vintage?

Zoals je in het eerste e-book ‘Droomhuis: 101 gouden aankooptips’ al las, vertelt het bouwjaar veel over de woning. Elk bouwjaar heeft zijn eigen kenmerken en dus specifieke voor- en nadelen. Het inschakelen van een bouwkundig expert is dus zeker geen overbodige luxe! Helemaal niet als je droomwoning een beetje vintage is. Hij of zij vertelt je dan precies waar je op moet letten. En ook welke reparaties nodig zijn om het huis een oppepper te geven.

Hoort de wind waait door de… bomen/huizen? *doorstrepen wat niet van toepassing is

Welke stelling past beter bij jou?

  1.  ‘Niet zo miepen, een beetje kou is goed voor je’

                                    of

      2. ‘beter voorkomen dan genezen’.

Kijk goed welk energielabel daarop aansluit. Als stelling 2 meer jouw ding is, zoek dan echt alleen  naar woningen in de A-energieklasse. Dus check vooraf al het energielabel van de woning.

4.  Mijn musthaves

vind-je-droomhuis

Welke voorzieningen moeten écht per se aanwezig zijn in je droomhuis?

Moodboard

Om een helder beeld te krijgen van je musthaves, de volgende tip: maak een moodboard! Dat is een (digitaal) vel papier waarop je je droomhuis visualiseert met plaatjes.

Dus struin het internet af naar afbeeldingen van de perfecte badkamer, keuken, slaapkamer, enzovoorts. Print ze uit en plak ze op een vel papier. Of maak een digitale moodboard. Dat kan bijvoorbeeld met Pinterest, Olioboard, of Canva.

Dankzij je moodboard zul je ontdekken welke wensen het allerbelangrijkst zijn voor je. Dat komt omdat je het dan letterlijk voor je ziet. Ook is het dan makkelijker te vergelijken met je partner: komen jullie moodboards overeen? Wat zijn de overeenkomsten in visies en wat zijn de grote verschillen?

Welke ruimtes?

Op basis van je moodboard maak je concreet hoe elke ruimte eruit moet zien. Heb je bijvoorbeeld een kelder nodig voor je wijncollectie? Of kijk je zoveel horrorfilms dat je alleen maar nachtmerries zou krijgen als je huis een kelder had?

Of heb jij of je partner misschien een specifieke hobby? Bijvoorbeeld kunstschilderen, poppen verzamelen, planten kweken of noem het maar. In dat geval is een atelier, opslagruimte of aanbouwkas een goeie om mee te nemen in je wishlist.

Klein, kleiner, groot, groter

En naast wélke ruimtes je graag wil in je huis: hoe groot moeten deze zijn? Als je bijvoorbeeld een keukenprins(es) bent, dan is een ruime, luxe keuken wel zo prettig. Kom je daarentegen nooit verder dan magnetronmaaltijden? Dan hoeft je keuken er niet uit te zien alsof je een restaurant runt.

Hoeveel van elke ruimte?

Als laatste: hoeveel van elke ruimte heb je nodig? Zien al je vrienden en/of familie jouw huis als een soort B&B? Dan is een tweede badkamer voor gasten misschien zo gek nog niet.

Of heb je een partner die altijd zo lang op het toilet zit, dat je je regelmatig afvraagt of hij/zij zelf door de wc is gespoeld? Dan wil je toch graag een extra toilet in huis voor de zekerheid.

5.  Willen versus nodig hebben

woonwensen-checklist

Uiteindelijk hebben jij en je partner jullie wishlist samengesteld; deze met elkaar vergeleken; en kwamen jullie tot 1 gezamenlijke wishlist.

Toch is er één ding wat heel belangrijk is om mee te nemen. Het is zelfs zó belangrijk dat ik hier apart op wil ingaan. Ik zie dit namelijk helaas te vaak fout gaan in de praktijk. En daarom wil ik jou ervoor behoeden. Het gaat namelijk om het volgende: willen versus nodig hebben.

Het is misschien heel lang geleden (of juist niet), maar herinner je je eerste date met je (ex-)partner nog? Waarom viel je voor hem of haar? Misschien werd je halsoverkop verliefd. Of misschien moest je er even over nadenken of dit de juiste partner was. Hoe dan ook: uiteindelijk zijn jullie bij elkaar gekomen (en gebleven of niet).

Let’s date!

En nu is het weer tijd voor daten! Huh, daten? Jazeker! Het vinden van je perfecte huis is namelijk net als daten: soms word je verliefd op een huis dat buiten je budget valt; soms moet je een tijdje erover nadenken of je het huis wel wilt; soms wil je het huis eerst goed leren kennen voordat je een beslissing neemt; soms heb je je beslissing na 3 keer kijken genomen…. Enzovoorts. Herkenbaar toch?

Maar net zoals daten met een persoon, geldt ook hier dat je uit moet kijken dat je niet in een slechte relatie belandt. Het volgende scenario gebeurt namelijk regelmatig:

Je bezichtigt een huis en je bent op slag verliefd: Wauw, dit is nou écht je droomhuis. Het lijkt wel alsof het voor jou gemaakt was! Je MOET dit huis hebben.

Maar dan… verdorie! Het huis blijkt ver ‘out of your league’ qua budget. Tóch laat je je daardoor niet tegenhouden. Je wilt dit huis, hoe dan ook! Dus trek je alles uit de kast om een hogere hypotheek te krijgen. En yes! De hypotheekverstrekker gaat ermee akkoord.

Pak de champagne er maar bij: dat huis is van jou! De eerste maanden voel je je dan ook supergelukkig in je nieuwe stek. Mensen bewonderen je prachtige maison, de house warming is een groot succes, en je voelt je geweldig!

Maar dan…

Je woont inmiddels al een tijdje in je nieuwe huis. En de laatste tijd voel je opeens steeds meer stress opkomen. Sterker nog: je voelt je eigenlijk vaker gespannen dan dat je geniet van je nieuwe paleis.

Hoe kan dat nou?

Hier is – helaas – een heel simpele verklaring voor:

Het huis is dus qua budget eigenlijk ‘out of your league’. Maar vol enthousiasme dacht je bij de aankoop vast iets als: “ach, dat komt financieel vast wel goed. Gewoon wat meer bezuinigen op andere dingen en dan lukt het wel.”

Maar dat bezuinigen lukt in de praktijk vaak zelden. Dus: heb je inmiddels een beter betaalde baan of functie gekregen? Of de loterij gewonnen misschien? Of heb je een verre oom uit Afrika waarvan je een miljoen erfde?

Zo nee: je financiële situatie is dus nog altijd steeds hetzelfde. Je maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn ongewijzigd, op één ding na: je hypotheeklasten zijn nu torenhoog. En die moeten gewoon elke maand betaald worden, hoe dan ook. Tja, het spreekwoord luidt niet voor niets: ‘geen lusten zonder lasten’.

En deze lasten kunnen een behoorlijke financiële dreiging worden. Ik zie dit helaas te vaak gebeuren. De romance die zo hartstochtelijk begon, raakt na een tijdje enigszins bekoeld… Er is namelijk geen geld meer voor nieuw meubilair, een nieuwe keuken of badkamer, een vakantie, gezellige uitstapjes met familie en vrienden, of noem het maar. Nee, al je geld gaat rechtstreeks naar je ‘nieuwe liefde’ van wie je niet zomaar weer kunt scheiden.

Hoe voorkom je dit scenario?

Dit scenario voorkom je door vooruit te plannen. Vul de Woonwensen  in, en kijk vervolgens in welke prijsklasse jouw droomhuis valt. Is dit boven je budget? Doorloop je wishlist dan nog een keer. En kijk nog eens kritisch wat je écht nodig hebt.

Ik bedoel: een zwembad is leuk hoor, maar is dat nou echt een need? Mocht je later ooit meer geld verdienen, dan kun je die altijd nog in je tuin bouwen. En die derde slaapkamer is natuurlijk luxe. Maar je toekomstige kinderen kunnen ook gezellig een slaapkamer delen.

Wees dus heel reëel in hoe het de komende 5 jaar financieel ervoor staat. Stel je werkelijke budget op en weiger vervolgens huizen te bezichtigen buiten dat budget. Op die manier voorkom je dat je verliefd wordt op een huis wat waarschijnlijk alleen maar je hart zal breken!

Over de schrijver
Al jaren help ik jonge huizenkopers hun droomhuis kopen. En daarbij streven naar hét ultieme thuisgevoel. Dat is het principe van My House, My Home (MyHoHo). Daar teken ik als ervaren stedenbouwkundige architect voor!
Reactie plaatsen